miercuri, decembrie 13, 2017

Firma de exerciţiu - şcoală pentru viitorii întreprinzători

      În perioada 8-9 decembrie 2017 a avut loc la Centrul de Instruire și Marketing din Baia Mare, al CCI Maramureș, ediția a XI-a a Târgului firmelor de exercițiu „Rivulus Dominarum Tineret”. 
      Evenimentul a fost organizat de către Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare, sub patronajul Camerei de Comerț și Industrie Maramureș și s-a adresat elevilor de la liceele din filiera tehnologică - profil Servicii.
      Metoda de predare „Firma de exercițiu” presupune parcurgerea și desfășurarea tuturor activităților dintr-o firmă reală transpuse în cadrul unei firme virtuale. Activitatea unei firme de exercițiu implică activ elevii în toate etapele: înființarea și organizarea firmei, selectarea personalului, negocierea și încheierea de tranzacții, întocmirea evidenței contabile, ceea ce îi ajută pe aceștia la dobândirea de competențe și aptitudini de muncă și implicit o inserție pe piața muncii mult îmbunătățită.
      Cu ocazia târgurilor firmelor de exercițiu elevii își verifică, își dezvoltă și își îmbunătățesc abilităţile antreprenoriale și manageriale.

       De la o ediție la alta, Târgul firmelor de exercițiu „Rivulus Dominarum Tineret” reunește la Baia Mare un număr tot mai mare de participanți. La cea de a XI-a ediție au participat 141 firme de exerciţiu din 18 de judeţe ale ţării: Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Buzău, Constanța, Cluj, Galați, Ialomița, Iași, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Vrancea și mun. București.
     Evenimentul, organizat de Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” a fost aprobat de MEN și înscris în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale/2017, precum și în Calendarul Târgurilor și expozițiilor găzduite de CCI MM/2017.
     An de an, ne-au fost alături în organizarea târgului, partenerii noștri tradiționali:
            - CNDIPT – departamentul Centrala Rețelei Firmelor de Exerciţiu din România (ROCT)
             - Inspectoratul Școlar Județean Maramureș
             - Camera de Comerț și Industrie Maramureș
             - Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Baia Mare.
     Această ediție recent încheiată, nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar acordat de:
• Municipiul Baia Mare, prin programul de finanțare nerambursabilă 2017,
• Fundația Autonom Piatra Neamț – filiala Baia Mare,
• Banca Cooperatistă “Băimăreana” Baia Mare,
• Biroul Notarial Individual Stoica Florentina-Diana,
• Asociaţia de părinţi PROCENT Baia Mare,
• diverși sponsori locali,
și fără implicarea inimoasei echipe de proiect, responsabilă cu organizarea târgului, formată din profesori din cadrul ariei curriculare Tehnologii, de la Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” Baia Mare, profesori cu experienţă în coordonarea firmelor de exerciţiu, care a beneficiat de sprijin și consultanță de specialitate din partea reprezentanților CCI MM.
     Participanții la târg s-au întrecut în cele 12 competiții organizate: stand, materiale promoţionale, catalog creativ și profesional, prezentarea firmei, tranzacţii, pagină web, vânzător, spot, mascotă, imaginea firmei și ”Cea mai bună firmă la toate secţiunile” și au fost recompensaţi cu cupe, premii și menţiuni.
        În „lumea virtuală a afacerilor”, în care își desfășoară activitatea „firmele de exerciţiu” inițiate de elevi, toţi sunt câștigători pentru că „firma de exercițiu” este un prim pas în construirea propriei cariere, cea mai bună practică, punte între școală și piața muncii, care îi pregătește pe elevi pentru cerinţele unei economii de piaţă la nivel european.
        FELICITĂRI tuturor elevilor participanți, care sub îndrumarea profesorilor coordonatori, au reușit să-și asume responsabilitățile de viitori întreprinzători și le dorim mult succes pe viitor în afaceri, fie ele și virtuale!
prof. Mariana Mitrea – coordonator proiect

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.