vineri, mai 17, 2019

Două premii la Concursul regional ”Valori patrimoniale românești”, ediția a III-a, 2019

         
            Lucrările: Mănăstirea Săpânța–Peri, jud. Maramureş şi Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Rogoz, jud. Maramureş realizate de elevele Băbuț Mihaela-Bianca şi Filipan Bianca-Lidia, din clasa a 10-a C, au obţinut Premiul I şi Premiul III la Concursul regional ”Valori patrimoniale românești”, ediția a III-a – 2019, la secţiunea: Creaţii artistice: fotografii-colaje despre un obiectiv din patrimoniul local sau naţional care poate fi promovat. 
         Competiţia a fost organizată de Liceul Tehnologic "Henri Coandă din Buzău şi face parte din Proiectul educaţional „Valori patrimoniale”, cuprins  în CAER 2019, poziția 571 din anexa nr. 9 la OMEN nr. 3016/09.01.2019.
Descrierea lucrărilor:
        Mănăstirea Săpânța –Peri, aflată în localitatea Săpânța, județul Maramureș, a fost ridicată în amintirea vechii Mănăstiri Peri, construită în secolul al XIV-lea,  ctitorită de nepoții lui Dragoș Vodă şi distrusă în secolul al XVIII-lea, iar terenul vechii mănăstiri se află acum pe teritoriul Ucrainei. Biserica noii mănăstiri este construită din lemn, turla are o înălțime de 78 m, fiind cea mai înaltă construcție de lemn din Europa, vizibilă de la o distanță de cinci kilometri peste Tisa și poate fi admirată de românii din Transcarpatia, regiune a Maramureșului istoric rămasă în Ucraina. În Maramureş  există o legendă conform căreia cu cât biserica este mai înaltă, cu atât rugăciunile ajung mai repede la cer. Despre înălţarea bisericii, cei care şi-au adus contribuţia şi data la care a avut loc sfinţirea putem citi pe o placă aurie aflată pe unul dintre pereţii de piatră. Baza bisericii este una din piatră, în rest construcţia este din lemn, cu acoperişuri din şindrilă. În lateral faţă de biserică se vede ansamblul de chilii, dar şi o reprezentare, parcă în miniatură, a bisericii principale,  o construcţie tot din lemn la baza având o bordura de piatră, acoperişul şi turla fiind acoperite tot cu şindrila, reprezentând altarul de vară al mănăstirii.

        Biserica de lemn din Rogoz, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” se află în Țara Lăpușului, judeţul Maramureş și a fost construită în anul 1633, după o invazie tătară în urma căreia lăcașul de cult existent a fost incendiat de năvălitori. Potrivit legendei, biserica a fost realizată din trunchiurile a doi arbori doborâți pe Dealul Popii. Lăcașul de cult a fost inclus în patrimoniul UNESCO în decembrie 1999.
      Șarpanta este asimetrică datorită faptului că streașina e mai lungă spre nord. La exterior, este bogat decorată, începând de la tocul masiv al ușii, o cruce mare de lemn sculptată și brâul–funie răsucit, având simbolul solar. Patru turnulețe străjuiesc baza turnului mare. Pronaosul – fără ferestre – este separat de naos printr-un perete din bârne cu o ușă bogat ornamentată. Naosul are două ferestre și o boltă semicilindrică din scânduri. În perioada 1–15 august, în postul Adormirii Maicii Domnului, razele soarelui iluminează prin fereastra naosului, timp de 30 de minute, acest lăcaș.
Coordonator elevi:  bibliotecar Ludmila Bayza

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.