miercuri, aprilie 10, 2019

Festivalul salamului de biscuiţi, ediţia a VI-a, 2019


         Miercuri, 10 aprilie a.c., în laboratorul de practică şcolară, elevi din clasele a 9-a de la Colegiul Economic „Nicolae Titulescu”, alături de câţiva elevi de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” şi Liceul Sportiv din Baia Mare,  s-au organizat  pe echipe şi au preparat, cu bucurie,  Salam de biscuiți, cel mai bun desert al copilăriei. 
       Activitatea este inclusă în Concursul regional „Familia de succes”, înscris în Calendarul Activităţilor Educative Regionale şi Interjudeţene 2019, fără finanţare M.E.N., Anexa nr. 9 la O.M.E.N. nr. 3016/09.01.2019,  domeniul: Educaţie civică, voluntariat, proiecte caritabile, poz.1582, organizat de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Maramureş în parteneriat cu Colegiul Economic „Nicolae Titulescu”, Colegiul de Arte şi  Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, sub coordonarea doamnei inspector şcolar profesor Amelia Bănică.
        Acţiunea a fost  coordonată, la nivel local,  de doamna inspector şcolar prof.Amelia Bănică, cu sprijinul doamnei director a colegiului, prof. Crina Georgeta Buda, a profesorilor de instruire practică: Ioana Neamţ, Daniela Copos şi Călin Morariu şi al doamnelor  laborante Lidia Morariu şi Ramona Alisie.
Vă spunem, mai  pe îndelete,  reţeta  Salamului de biscuiți.
Ingrediente:
        Stafidele se pun într-un castron și se acoperă cu un sirop preparat la rece din apă și  zahăr, la care se adaugă esență de rom după gust. Se lasă stafidele la înmuiat minim o oră.
       Biscuiții se rup, într-un castron, în bucăți cam de 1-2 cm, nu dorim să îi sfărâmăm prea tare, pentru a se vedea frumos în secțiunea salamului de biscuiți.
        Peste biscuiți se toană amestecul lichid pregătit din apă, zahăr, cacao şi margarină (pentru reţeta de post)
și se omogenizează totul perfect, amestecând cu răbdare, doar prin împăturire, așa încât toți biscuiții să se umezească, dar fără să se sfărâme.
             Se adaugă stafidele... 
şi bananele
             Se pregătesc coli de celofan  (cam de 40×35 cm), se pun fulgi de cocos și compoziția se împarte în mod egal pe acestea, aranjând-o cu o lingură în linie, paralel cu latura cea mai lungă 
           Cu ajutorul celofanului, rulăm compoziția într-un cilindru îndesat, presând-o bine așa încât să nu existe în interior niciun fel de goluri.
Se răsucește la capete, se sigilează, apoi se dă la frigider.
         Produsele finale vor sta la rece, apoi vor fi degustate, începând cu ora 16, în Salonul Artelor,  de la Biblioteca Judeţenă „Petre Dulfu”, cu prilejul întâlnirii organizate în cadrul proiectului regional „Familia de succes – Festivalul salamului din biscuiţi”, ediţia a VI-a, eveniment la care invitaţi: copii, părinţi, bunici, membri ai comunităţii educaţionale.
foto, text: Ludmila Bayza, bibliotecar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.