luni, octombrie 30, 2017

Elevi de la CENT prezenți la manifestarea „Ziua Ușilor Deschise”, organizată la Palatul Justiției din Baia Mare

        Cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile, organizată anual în data de 25 octombrie, elevii claselor a XI-a A și a XI-a E, însoțiti de dnele prof. Mariana Mitrea și Carmen Hoban, au răspuns invitației organizatorilor, Tribunalul Maramureș, și au participat la manifestarea „Ziua Ușilor Deschise”.
      Cu acest prilej, elevii de la C.E.N.T. au vizitat Palatul Justiției din Baia Mare.  Pe parcursul vizitei, grupul de elevi a fost condus de către dnul judecător Neamț Ioan Ilieș – vicepreședintele Judecătoriei Baia Mare. Prin prezentarea care ne-a fost făcută și care s-a desfășurat într-o sală de judecată impunătoare, sala în care dnul Neamț împarte dreptatea, dar și cu experiența unui cadru didactic, dânsul fiind colaborator la UBB Cluj Napoca - Facultatea de Drept, dnul Neamț a reușit să-i impresioneze pe elevi cu ceea ce înseamnă justiția.
Elevii au fost curioși să afle ce l-a determinat să se facă judecător, care au fost cele mai grele cazuri pe care le-a judecat, ce face un procuror, dar în același timp, le-a stârnit curiozitatea să-și dorească să asiste la o ședință publică de judecată. Așa că ni s-a oferit ocazia să asistăm la două procese care se desfășurau, în momentul vizitei noastre, într-una din sălile de judecată ale Palatului Justiției și să vedem cum o doamnă judecător, care judeca cele două cauze, pe baza probelor din dosare și a celor prezentate de avocați și de cei implicați, a dat anumite soluții.
Participarea elevilor la această manifestare și oportunitatea pe care au avut-o, de a lua pulsul în mod direct, despre ceea ce înseamnă profesiile de judecător, avocat, procuror și grefier, a fost o adevărată lecție de orientare în carieră.

prof. Mariana Mitrea

Impresii ale elevilor din clasa a XI-a A, participanți la manifestarea de la Palatul Justiției:

Alexandru Muntean: "A fost o experienţă destul de interesantă, am descoperit şi o altă parte a societăţii în care trăim. Am fost impresionat de felul în care cei care lucrează acolo se spetesc să rezolve toate cazurile."

Raul Kovaciu Raul: "Mie mi-a plăcut faptul că am putut asista la un proces şi că vicepreşedintele ne-a împărtăşit câteva dintre cazurile lui în care a avut succes.”

Oana Corpodean: "Experienţa trăită în sala de judecată m-a facut să mă gândesc cât de dificil este să aplici normele juridice, ţinând cont şi de latura umană, de sentimentele tuturor celor implicaţi, mai ales atunci când este vorba de soarta unor copii. Fiecare om are o poveste ce răzbate dincolo de litera legii. Cei care judecă aceste cazuri au o misiune extrem de dificilă, întrucât deciziile lor pot influenţa pentru totdeauna soarta unui om. E nevoie de multă stăpânire de sine pentru a nu da frâu liber sentimentelor în situaţiile delicate, cu un profund caracter emoţional. Pe de altă parte, întrevăd o posibilă carieră în domeniul juridic."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.