marți, mai 17, 2011

Dragi elevi, începe campania electorală!

CALENDARUL ALEGERILOR pentru
Consiliul Local al Tinerilor
BAIA MARE 2011


  4 – 16.05.2011 – Prezentarea în licee a proiectului PAL-TIN (Participarea Tinerilor la Administrarea Locală), a modului de desfăşurare a alegerilor pe baza documentaţiei primite :“Prezentarea Proiectului PAL-TIN şi a modului de desfăşurare a alegerilor electorale pentru constituirea / Consiliul Local al Tinerilor”; “Legea Electorală”; “Ghidul Alegătorului”; “Ghidul Candidatului”; “Ghidul Biroului Electoral”;

 10.05.11 @ Primăria Baia Mare: Instruirea membrilor Biroului Electoral;          
 16 – 18.05.2011 – Depunerea candidaturilor la secretariatul unităţii de învăţământ;

 19.05.2011 – Afişarea în unităţile de învăţământ a listelor cu alegători şi candidaţi ;

 19 – 23.05.2011 – Predarea listelor cuprinzând candidaţii, respectiv membrii biroului electoral din unitatea de învăţământ, la sediul Primăriei Municipiului Baia Mare, parter.

 20 – 27.05.2011  - Desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerea consilierilor;

 30.05.2011  – Desfăşurarea alegerilor propriu-zise ;

 31.05.2011  – Afişarea rezultatelor.

Onoriu – Raul DAN
Inspector tineret
Coordonator CLCT

Tel.: 0372.769.758

Ghid pentru candidaţi

Cum să-ţi faci o campanie electorală de succes în 5 paşi simpli

Campania electorală este perioada înainte de alegeri în care candidaţii la funcţia de consilier  încearcă să îi convingă pe alegători (elevii de clasele a-V-a, a-VI-a, respectiv a- IX-a si a X-a) că ei le merită votul.

            Ai la dispozţtie o săptămănă. Mai precis 5 zile (dacă nu cumva colegii tăi vin şi sâmbăta şi duminica la şcoală!) să araţi că eşti cel mai bun şi să ieşi în evidenţă. Trebuie să îţi convingi colegii că ai cele mai bune idei, că eşti cel mai capabil să le îndeplineşti, că reprezinţi cel mai bine interesele colegilor tăi şi că timp de doi ani vei lucra în echipa cu ceilalţi membri ai Consiliului Local al Copiilor/Tinerilor pentru că proiectele pe care le-ai propus să fie dezvoltate. Ce trebuie să ştii?

  1. Trebuie să ai o platformă electorală. Când depui dosarul de candidatură la Biroul Electoral Central, pe lângă semnăturile a zece colegi care te susţin, acordul părinţilor şi confirmarea din partea dirigentelui în legătură cu situaţia ta şcolară, depui şi o listă de proiecte care se numeşte “platforma electorală”. Mai precis, lista cuprinde propunerile tale de proiecte pe care, odată ales consilier, promiţi să le îndeplineşti. Aceste proiecte trebuie să reflecte nevoile colegilor tăi – alegătorii. Pentru că înveţi într-o şcoală/liceu din Baia Mare deja ştii, ca orice alt elev, care sunt principalele probleme cu care se confruntă cei de vârsta ta. Ai putea totuşi să stai de vorba cu câţiva colegi pentru a vedea ce aşteptări au ei de la Consiliul Copiilor/ Tinerilor, pentru a-ţi completa lista de idei pentru platforma electorală – astfel, luând pulsul alegătorilor, vei şti ce să propui şi le vei câştiga votul. Dacă descoperi că unii colegi de-ai tăi şi-ar dori să se elimine matematica din curriculum, să înveţe numai trei zile pe săptămână sau să aibă maşină decapotabilă: cu toţii le împărtăşim durerea, dar trebuie să înţelegi că platforma trebuie să conţină proiecte viabile: Consiliul Copiilor/Tinerilor nu are resursele necesare să cumpere maşini pentru toţi elevii (şi nici nu şi-ar propune aşa ceva pentru că nu asta e prioritatea elevilor) şi nici nu poate schimba curriculum-ul cum vrea (deşi ar putea încerca să facă lobby, dacă se înscrie în misiunea sa).

  1. Fă-ţi cunoscută platforma electorală. Dacă ai reşit să pui pe hârtie mai multe idei pe care crezi că le vei putea pune în practică alături de colegii tăi din Consiliu când vei fi ales, trebuie să afle cât mai multe persoane ce idei creţe ai tu. Pentru a ajunge la cât mai multe persoane mesajul tău ai mai multe variante:
a). împrăştie fluturaşi şi lipeşte afişe cu numele tău şi motivele pentru care cineva ar vrea să te voteze. E adevarat, pentru a multiplica hârtie ai nevoie de bani, dar poţi găsi soluţii alternative: poţi face un poster cu decupaje de tot felul (colaj) mare şi colorat (ce va avea mare impact) pe care să îl lipeşti pe panoul destinat afişajului electoral în liceul tău.
b). dacă în şcoala/liceul tău exisăa o staţie de radio ce emite în pauze, vorbeşte cu voluntarii PAL-TIN din liceul tău şi cu membrii Biroului Elcetoral Central pentru a transforma acest mijloc de comunicare în avantajul vostru – toţi candidaţii ar trebui să îşi transmită câteva idei într-o pauză pentru ca elevii să afle despre voi. Acest lucru se numeşte publicitate electorală şi e o modalitate de informare şi încercare de convingere ce trebuie să se desfăşoare după reguli clare, stabilite dinainte pentru ca toţi candidaţii să aibă aceleaşi drepturi şi pentru ca alegătorii să nu fie hărţuiţi.
c). Un alt mijloc prin care poţi să-ţi comunici ideile este publicaţia liceului vostru. Şi aici vor exista nişte reguli (câtă reclama poţi să-ţi faci, ce primeşte redactia în schimb – probabil nu bani, dar... bomboane poate. Redacţia va şti să negocieze!)
d). Când ai depus dosarul de candidatură ai adus zece semnaturi ale susţinătorilor tăi. Ai deci zece persoane în liceu care vor să fii consilier pentru liceul vostru. Ei ar putea să te ajute şi pentru a-i convinge pe alţii că eşti cel mai potrivit pentru această funcţie. Elevii se aşteaptă ca tu să îţi faci reclamă, de aceea vor fi mult mai receptivi la mesajul transmis de alte persoane, (aparent) dezinteresate, care îţi laudă ideile, discursul, spiritul de echipă etc. Găseşte singur o metodă de a-i pune în evidenţă pe colegii care te susţin. Tricouri cu “Votaţi-l pe Gigel” şi “Gigel are sprit de echipă. La teză toată lumea copiază de la el! Votaţi Gigel!” ? Poate tu vei avea idei mai bune totuşi...


  1. Găseşte-ţi un slogan uşor de reţinut. Platformă excelentă ai, colegii tăi umblă ca oamenii sandvici cu “Votaţi Gigel” – eşti pe drumul cel bun. Dar chiar dacă ideile tale sunt bune şi ar convinge mulţi alegători, e posibil ca nu toţi să aiba timp, chef, dorinţa de a afla ce propui tu. Aşadar un simplu “Votaţi Gigel” care se confundă cu celelalte sloganuri (“votaţi Andrea”, “votaţi Ovidiu”) nu vor compensa faptul că unii colegi nu ştiu de ce eşti tu diferit de ceilalţi. Găseşte un slogan de impact puternic şi uşor de reţinut, ca un refren pe care toată lumea să-l fredoneze.
Sloganul ar trebui să aibă o legatură strânsă cu numele tău de familie (dacă te cheamă Popescu şi sunteţi 3 candidaţi cu numele acesta, ar trebui ca sloganul să se lege şi de prenumele tău) pentru ca în cabina de vot, alegătorul este faţa în faţa cu un buletin de vot fără sloganuri, fără înflorituri – şi trebuie să fie capabil să asocieze campania cu numele tău.
Sloganul ar trebui să fie scurt. Adică suficient de scurt încât să poată fi reţinut imediat.
Sloganul ar trebui să aibă legatură cu ceea ce conţine platforma ta electorală. Dacă ai multe propuneri din domeniul ecologiei, ar fi ciudat sa te promovezi cu “Liceul nostru are nevoie de mai multe cărti. Gigel este OMUL CARE ADUCE CARTEA”.

  1. În liceul tău voluntarii PAL-TIN vor organiza un forum de candidaţi. Mai precis, vei avea ocazia ca timp de aproximativ 2 ore să te întâlneşti cu ceilalţi candidaţi la aceeaşi masă, faţa în faţă cu alegătorii, şi vei putea să îţi foloseşti puterea de convingere asupra colegilor. Vei putea să îţi prezinţi ideile, să răspunzi la întrebări, poate chiar să pui întrebări celorlalţi candidaţi pentru ca, dupa forum, alegătorii să plece convinşi că tu îi reprezinţi cel mai bine şi că vei face treaba bună în Consiliu. Pregăteşte-te pentru această întâlnire chiar dacă de obicei te bazezi pe improvizaţie. Nu ai de unde să ştii dacă nu citeşti dinainte cât dureaza mandatul de consilier, dacă consiliul are culoare politică sau nu, dacă deja consiliul dispune de un anumit buget sau nu. În plus, candidaţii care vor avea argumente în discuţie ca “Numarul tinerilor cu handicap locomotor în Baia Mare este de ...”, “Există X şcoli pentru copiii hipoacuzici”, “În Baia Mare exista Y licee si Z elevi de clasele a IX-a si a X-a” – vor impresiona cu siguranţa publicul. De altfel, s-a văzut că în confruntările electorale (ale adulţilor) o pondere mare în întrebări şi dezbateri au fost problemele cu care se confrunta locuitorii oraşului. Trebuie să mai înţelegi că în timpul forumului vei avea nu numai contracandidaţi (ce vor încerca să te saboteze!) ci şi un public numeros în faţa ochilor – un motiv în plus să te pregăteşti pentru a nu te bloca precum un copil de 7 ani la Serbarea Primăverii.

  1. Pasul al cincilea ţine strict de imaginaţia ta. Am putea numi etapa: metode personale. Asta înseamnă că, în limita regulilor descrise de Biroul Electoral Central, poţi să improvizezi cu adus bomboane, făcut referate, împrumutat ochelarii de soare sau orice crezi că poate atrage voturi. Ai grijă să nu te trezeşti că după ce ai făcut proiectele la fizică şi copiuţe la română pentru 20 de persoane să ai doar 2 voturi – din care unul al tău! Trebuie să ştii să atragi voturi , şi nu promisiuni!

Succes!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.