miercuri, august 22, 2012

POVESTEA PROIECTELOR LEONARDO DA VINCI A CONTINUAT IN 2012


            Anul școlar 2011-2012 a reprezentat pentru Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” Baia Mare o nouă provocare în ceea ce privește proiectele cu finanțare europeană Leonardo da Vinci. Astfel, în urma evaluării de către Agenția națională a proiectelor depuse în cadrul aplicației din februarie 2011,colegiul nostru a devenit beneficiarul unui nou proiect de mobilitate Leonardo da Vinci cu numărul LLP-LdV-IVT-2011-RO-060, având ca titlu „Dezvoltarea competențelor în serviciile hoteliere europene”. Proiectul Leonardo da Vinci a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene şi s-a derulat în Portugalia.
            Proiectul a avut ca și grup țintă 18 elevi din clasa a X-a H, specializarea Tehnician în turism, aflaţi în formare profesională iniţială. Participanții la mobilitate au efectuat un stagiu de pregătire practică de 3 săptămâni, în perioada 23.04.2012 – 13.05.2012, în hotelurile de 3 și 4 stele din Portugalia. Partenerul intermediar în cadrul acestui proiect a fost Associacao para Formacao Profissional e Desenvolvimento din Montijo, Portugalia. Acest proiect de mobilitate Leonardo da Vinci și-a propus să le ofere accesul participanţilor la un mediu real de lucru, să aibă contact direct cu cerinţele pieţei muncii europene,cu standardele de calitate din industia hotelieră europeană. Practica realizată în Portugalia a urmărit facilitarea tranziţiei de la şcoală la viaţa activă a participanţilor prin activităţile derulate în hotelurile portugheze, prin pregătirea la standarde înalte a participanţilor, prin accesul la servicii de calitate. Participanţii au cunoscut standardele de calitate cerute pe piaţa hotelieră europeană, au avut contact direct cu clienţii hotelului,cu cerinţele acestora.
            Obiectivele acestui proiect au fost formarea şi dezvoltarea competenţelor cheie de tranziţie de la şcoală la locul de muncă şi lucrul în echipă şi dezvoltarea abilităţilor practice specifice pentru domeniul hotelier (competenţe în ceea ce priveşte pregătirea sectorului "front-office", competenţe în efectuarea operaţiilor de curăţenie la nivelul holului, la nivelul etajului, efectuarea serviciului "room-services"), a deprinderilor practice, îmbunătăţirea competenţelor de comunicare într-o limbă străină în sectorul hotelier, dar şi îmbunătăţirea competenţelor comportamentale, a formării unei mentalităţi deschise inovaţiei. Una dintre unităţile de competenţe cheie dezvoltate prin acest proiect este formarea unei atitudini pozitive faţă de munca în echipă, dezvoltarea flexibilităţii şi autonomie în luarea deciziilor. Rezultatele obținute în urma acestui stagiu de mobilitate sunt: îmbunătăţirea competenţelor profesionale ale participanţilor în domeniul hotelier,dezvoltarea abilităţilor de comunicare într-o limbă străină,dobândirea de noi deprinderi ce ţin de serviciile hoteliere, dobândirea Certificatului de Mobilitate Europass, a certificatelor lingvistice. Munca în echipă a participanţilor   într-un mediu străin,a condus la dobândirea de experienţe personale necesare evoluţiei lor ulterioare, la dezvoltarea profesională ce să răspundă cerinţelor pieţei europene.
             În perioada 23.04.2012 – 13.05.2012, cei 18 participanți din clasa a X-a H s-au deplasat în Portugalia împreună cu prof. Anca Apostol și prof. Mihaela Balla, în calitate de profesori însoțitori, urmând ca în ultima săptămână de stagiu, d-na director prof. Aneta Carpov să realizeze o vizită de monitorizare.
            Proiectul a cuprins o pregătire pedagogică,o pregătire lingvistică şi una culturală a participanților.În ceea ce priveşte comunicarea în limba engleză, participanţii au beneficiat înainte de stagiul propriu-zis de o pregătire în limba engleză, iar în Portugalia de un curs de limbă portugheză, ceea ce a facilitat acomodarea elevilor cu noul mediu de viață, cu o altă cultură,o altă civilizație. Pe parcursul mobilității tinerii au avut ocazia să cunoască Portugalia, să vină în contact direct cu turiștii portughezi și nu numai, să cunoască standardele de calitate dintr-un hotel de 3 sau 4 stele, să comunice într-o limbă străină. Unitățile de primire în care elevii și-au desfășurat stagiul practic au fost: Pensaõ Catrio, Palmela Village Golf Resort, Hoteis do Rio și Residencial Havanesa. În urma derulării acestui proiect, participanţii au obţinut Certificatul de mobilitate Europass care atestă stagiul de mobilitate derulat în Portugalia, Certificat de participare la stagiu şi două certificate lingvistice- unul pentru limba engleză şi unul pentru limba portugheză. Elevii au fost încântați de ceea ce au întâlnit în Portugalia: oameni primitori, deschiși, au cunoscut o altă civilizație, o mentalitate deschisă. Ceea ce i-a uimit pe elevi a fost modul de adaptare al portughezilor la nou,dorința a satisface cerințele clienților și de a-i servi la cele mai înalte standarde. Programul cultural a cuprins vizitarea unor obiective istorice, si culturale reprezentative pentru Portugalia: Castelul St. George, Palacio da Pena, Monumentul descoperirilor, Turnul Belem, Oceanariul, Cabo da Roca,Boca del inferno și Stadionul Benfica.
            Reușita acestui proiect, finantat din fonduri U.E., se datorează și echipei din cadrul colegiului nostru, care a dat dovadă de responsabilitate și devotament: director prof. Aneta Carpov, prof. Anca Apostol - responsabil proiect, prof. Mihaela Balla - responsabil formare profesională, prof. Laura Muscală și prof. Aneta Carpov - responsabile cu valorificarea și implementarea proiectului și d-na contabil șef Zamfira Pop - responsabilul cu gestiunea financiară. 
                                    
                                                                                ■ Prof.  ANCA APOSTOL

Boca del Inferno

Intalnire cu partenerii intermediari

Curatenie intr-o camera libera - Butean Alexandru

Curatenie intr-o camera ocupata - Muresan Madalina

Hotel do Rio - Sovrea Delia

Hotel do Rio

Hotel do Rio - Ciocmarean Marina

Hotel do Rio - Dorca Simina

Bucse Andrei

Practica la receptia hotelului

Primirea unui turist

Palmela Village Golf Resort

In vizita la Escola Professional do Montijo

Program cultural

Palacio da Pena

Manastirea Jeronim

Catedrala din Lisabona

                                                      Stadionul Benfica din Lisabona

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.