marți, martie 31, 2015

Aproape de Nichita

“Prietenii mei nu sunt mulţi, dar sunt nenumăraţi.”
                                    Nichita Stănescu
         Casa de Cultură „I.L.Caragiale” a Municipiului Ploieşti a continuat Proiectul Educaţional „Aproape de Nichita”. Activitatea, propusă pentru 31 martie 2015, s-a adresat elevilor din toate ciclurile.
             Obiective specifice: 
- conştientizarea şi responsabilizarea elevilor cu privire la importanţa operei lui Nichita Stănescu, în general, şi a zilei de 31 martie, în special; 
- trezirea interesului faţă de carte şi de cultura românească, prin cultivarea sentimentelor de respect faţă de reprezentanţii literaturii noastre; 
- participarea efectivă a elevilor la activităţi în echipă.  
          Răspunzând apelului lansat, în incinta Bibliotecii CENT am amenajat o expoziţie tematică şi omagială prilejuită de împlinirea a 82 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu.
          Elevi din clasele a XI-a A, a XI-a C şi a XI-a D au citit,  în intervalul orar 9.00-12.00,  câteva versuri, la alegere, din opera poetului. 
          Faptul că în acelaşi interval de timp alte sute de elevi din judeţul Prahova şi alte judeţe rostesc versuri ale „poetului necuvintelor” le-a dat un imbold.
         Au urmat discuţii libere despre poezie în general, despre lirica lui Nichita Stănescu şi lectură. Am constatat că elevilor le plac poeziile, au citit surprinzător de mult şi, la final, au dorit să împrumute volumul, pentru a mai descoperi şi alte versuri.
          Oferta de carte a stimulat interesul pentru lectură  şi al colegelor laborante: Lidia Morariu şi Ramona Alisie. Am deschis iarăși cartea, am recitit versuri la întâmplare. De ce ne emoționează, oare, poemele astea după atâția ani?


"Această mare e acoperită de adolescenţi
care învaţă mersul pe valuri, în picioare,
mai rezemându-se cu braţul, de curenţi,
mai sprijinindu-se de-o rază ţeapană, de soare."

                                                 Ludmila Bayza, bibliotecar


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.