vineri, noiembrie 30, 2018

O să încingem hora mare lângă oala cu sarmale

Proiect didactic
„O  SUTĂ DE  SARMALE PENTRU 100 DE ANI DE ROMÂNIA ”
-Data: 29.11.2018
-Locul de desfăşurare: Laboratorul de practică şcolară al Colegiului Economic „Nicolae Titulescu” Baia Mare
-Coordonatori proiect:
      -director prof. Buda Crina Georgeta
      -director adj. prof. dr. Han Nicoleta
       -prof. instruire practică Copos Daniela
-Participanţi: 15 elevi ai claselor de la Învăţământul profesional, specializarea “Turism şi alimentaţie”, împărţiţi în trei grupe, fiecare reprezentând o clasă. În fiecare echipă au fost cuprinşi elevi cu CES şi elevi aparţinând grupurilor dezavantajate  vulnerabile.
            Practicanţii  au primit materiile prime prevăzute în procesul tehnologic al  preparatului sarmale, având  la dispoziţie o fişă tehnologică care a trebuit respectată. Pe parcursul activităţii elevii au fost  urmăriţi şi consiliaţi de către profesorii de instruire practică coordonatori: Copos Daniela, Neamţ Ioana şi Morariu Călin
            Activitatea de realizare a preparatelor şi montarea platoului a fost de 3 ore, finalizându-se  cu aşezarea platoului pe masa de prezentare, în dreptul numărului aferent echipei participante.
            Evaluatorii activităţilor desfăşurate de elevii participanţi: prof. Balla Mihaela, prof. Pop Valerica, prof. Bonaţ Ioan şi prof. Mitrea Mariana au acordat  un punctaj , de la 1 la 10 , preparatelor, ţinând cont de  urmatoarele criterii:
-igiena individuală a fiecărui elev participant;
-respectarea condiţiilor de igienă la locul de muncă;
-pregătirea şi dozarea materiilor prime;
-operaţii pregătitoare;
-respectarea operaţiilor prevăzute în fişa tehnologică pentru fiecare gustare caldă  şi tehnica preparării;
-modul de prezentare a platoului: estetică, creativitate, descriere preparat;
-gustul produselor culinare.
            Înaintea de mult aşteptatul moment al degustării, profesorii şi-au  împărtăşit opiniile elevilor,  în privinţa punctelor ''tari'' şi ''slabe'' privind prestaţiile echipelor participante la activitate. Grupa câștigătoare a fost recompensată cu diplome.
            De pe masa  de sărbătoare nu au lipsit ciurigăii, deliciul tradiţional din Maramureş, preparaţi în afara concursului.

joi, noiembrie 29, 2018

luni, noiembrie 26, 2018

Titulescu și Unirea, subiecte de actualitate la Colegiul Economic

"Illusion", Premiul I Festivalul de Teatru pentru liceeni "Teatrul - Un joc al ideilor" , ediţia 2018

          Ediția a VIII-a a Festivalul de Teatru pentru liceeni "Teatrul - Un joc al ideilor" a fost un adevărat succes pentru Trupa de teatru „Illusion” a Colegiului Economic "Nicolae Titulescu" Baia Mare, care a prezentat  spectacolul “A murit Bubi” de Tudor Mușatescu.
Distribuția:
Cuceu Carina- Paloma Carini
Kovacs Cătălin - Andrei Barcian
Mădăras Gabriel - George Banea
Sava Denisa- Lelia
Șofran Paula- Domnișoara Hagiu
Rus Rareș- Petran Gheorghe
Seling Andreea- Matei Căciulă
Tătar Adriana - Domnul Popoviceanu
Ghiulai Andrada- Doamna Popoviceanu/ Un comisar
Popa Maria – Zina
        La finalul competiţiei, prestaţia de excepţie a lui Cătălin Kovacs, în rolul Andrei Barcian, i-a adus Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal masculin.
                O interpretare foarte buna a avut, din punctul nostru de vedere, Carina Cuceu, care a reuşit să se transpună perfect în personajul Paloma Carini, un rol de mai mare întindere, ofertant şi provocator. O felicităm!
 Portretul realizat de Carina, folosit ca recuzită în spectacol
        Instantanee din spectacol:
Kovacs Cătălin - Andrei Barcian
Șofran Paula- Domnișoara Hagiu şi Mădăras Gabriel - George Banea
Seling Andreea- Matei Căciulă
Cuceu Carina- Paloma Carini
Sava Denisa- Lelia şi Ghiulai Andrada- Doamna Popoviceanu
Rus Rareș- Gheorghe Petran
Popa Maria – Zina

Ghiulai Andrada- Un comisar 
Tătar Adriana - Domnul Popoviceanu şi Bubi

        Suntem bucuroşi de  prestația trupei și de modul în care fiecare membru îl pune în lumina reflectoarelor pe colegul, iar acest spirit de echipă  le asigură, cert,  succesul la spectacole.
          Coordonatorii trupei de teatru: prof. Luminiţa Lazin, prof.dr. Nicoleta Han şi bibliotecar Ludmila Bayza.

vineri, noiembrie 23, 2018

Echipa CENT, Locul II la faza municipală a ONSS la RUGBY-TAG, licee



        Joi, 22 noiembrie a.c.,  sala de sport al Colegiului Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare a găzduit faza municipală la Rugby Tag din cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului şcolar, ciclul liceal.
 La competiţie au participat cinci licee din Baia Mare
Clasamentul final:
1. Colegiul Tehnic "Aurel Vlaicu"
2. Colegiului Economic „Nicolae Titulescu”
3. Colegiul National „Gheorghe Şincai”
4. Colegiul Tehnic "Anghel Saligny"
5. Colegiul Tehnic "C.D. Neniţescu"

Informaţii şi foto: prof. coordonator Mihaela Petrovan

luni, noiembrie 19, 2018

"Teatrul - Un joc al ideilor", ediția VIII, 2018

        Vă așteptăm pe data de 24 noiembrie 2018, începând cu ora 13:00, la Teatrul de Păpuși Baia Mare să-i susținem pe titulescienii talentați, la Festivalul de Teatru pentru licee  "Teatrul - Un joc al ideilor", ediția VIII.
        Trupa de teatru "Illusion" a Colegiului Economic "Nicolae Titulescu" Baia Mare va  deschide evenimentului, jucând  piesa "A murit Bubi" de Tudor Mușatescu.
Distribuția:
Cuceu Carina - Paloma Carini
Kovacs Cătălin - Andrei Barcian
Mădăras Gabriela - George Banea
Sava Denisa - Lelia
Șofran Paula - Domnișoara Hagiu
Rus Rareș - Petran Gheorghe
Seling Andreea - Matei Căciulă
Tătar Adriana - Domnul Popoviceanu
Ghiulai Andrada - Doamna Popoviceanu/ Un comisar
Popa Maria - Zina
        Coordonatorii trupei de teatru sunt prof. Luminiţa Lazin, prof.dr. Nicoleta Han şi bibliotecar Ludmila Bayza.

vineri, noiembrie 16, 2018

Balul Bobocilor CENT, ediţia 2018

        La final de toamnă e momentul să se numere bobocii! 
        Vineri, 23 noiembrie a.c., Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare organizează Balul Bobocilor, cel mai așteptat eveniment din timpul anului școlar.

miercuri, noiembrie 14, 2018

Oamenii CENTenarului - 100 pentru România

   
        În luna octombrie 2018  am continuat Proiectul educaţional „AMPRENTE CULTURALE”,  lansat, în urmă cu an, de biblioteca din Colegiul Economic "Nicolae Titulescu" Baia Mare. Faptul că  la 1 Decembrie 2018 comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român realizată prin unirea provinciilor românești cu țara-mamă,  acest moment aniversar, CENTENARUL MARII UNIRI, ne-a oferit prilejul să ne cunoaștem originile și trăsăturile de neam.
      Şi pentru că în octombrie se sărbătoreşte  Luna Internațională a Bibliotecilor Școlare, prin activităţi consacrate cărţii, cititului şi bibliotecilor şcolare, la ediţia din acest an  ne-am propus să-i descoperim pe românii care ne-au schimbat soarta cu talentul lor uluitor sau mintea sclipitoare  şi să strângem poveștile a 100 de oameni remarcabili care au creat, au construit și au dăruit o noua scânteie spiritului românesc, în ultimii 100 de ani.
        În acest scop, elevii  clasei a X-a C,  diriginte prof. Livia Buciuman, îndrumaţi de bibliotecar, au folosit resursele bibliotecii şi au descoperit  informații interesante despre românii care au făcut istorie, în diverse domenii şi  s-a  editat câte o succintă biografie pentru fiecare din cei 100 de români aleşi. Materialele informative   au fost adunate într-o mapă, cu titlul:  
„Oamenii CENTenarului - 100 pentru România”
care cuprinde o succintă biografie a 100 de români care și-au pus  amprenta asupra  dezvoltării naţionale sau internaţionale. Fie ca e vorba despre o implicare în sfera politicului, a afacerilor, a medicinei, ştiinţei, culturii, sau a sportului, personalităţile prezentate reprezintă modele şi surse de inspiraţie pentru conturarea unor destine memorabile.
       Elevele Bianca Filipan şi Bianca Băbuţ şi-au folosit imaginaţia şi creativitatea şi  au  realizat un panou tematic, cu fotografiile celor 100 de români cuprinşi în mapa aniversară, 
adăugând, pentru fiecare, un simbol care-i scoate în relief, într-o manieră cât mai sugestivă, domeniul în care a excelat. 
       Vizionari, mult înaintea timpului lor, aceşti români şi-au aşezat numele în panteonul de aur al umanității. Cu perseverență, ei şi-au demonstrat ideile revoluţionare în ştiință, cultură, artă, sport sau au făcut parte din rezistenta anticomunistă, de-a lungul a cinci decenii de opresiune  şi au lăsat urmaşilor o moştenire neprețuită. Sunt români care au făcut istorie.
 
      Modalitatea prin care putem să îi încurajăm pe tineri să descopere sau să aprofundeze istoria poporului nostru și să conștientizeze importanța înfăptuirii Marii Uniri este aceea de a le oferi cât mai multe exemple pozitive. Prin proiectul educaţional „AMPRENTE CULTURALE - Oamenii CENTenarului - 100 pentru România” ne-am propus să le stimulăm elevilor «apetitul» pentru tot ce înseamnă unicitate spirituală și culturală a neamului nostru.
          Cele două panouri tematice, realizate de elevii clasei a X-a C, au fost expuse în holul bibliotecii Colegiului Economic "Nicolae Titulescu" din Baia Mare.
        Elevii participanți la acest proiect au fost recompensați cu diplome.

Ludmila Bayza, bibliotecar