marți, aprilie 12, 2011

Important este să participi, nu să câştigi!            Am pornit spre Praga în 28 martie, la ora 7, cu încredere, entuziasm şi mai ales, voie bună. Firma de exerciţiu Gold&Silver a fost reprezentată în Cehia, la cea de-a 17-a ediţie a Târgului Internaţional al Firmelor de Exerciţiu de 4 elevi din clasa a XII-a E, Bucşe Melania, Buda Andrada, Mandra Marian şi Paşca Marius. Însă, pentru procurarea şi pregătirea materialelor necesare amenajării standului au contribuit toţi cei 27 de elevi din clasă, precum şi părinţii lor.
            Grupul alături de care am pornit la drum a fost alcătuit din 61 de persoane, printre care s-au numărat şi turişti din Satu Mare, Dej, Turda, Gherla şi Cluj.
            Domnul profesor Ioan Toma ne-a prezentat informaţii preţioase despre cultura şi civilizaţia celor 4 capitale europene străbătute (Budapesta, Bratislava, Praga, Viena). Profesionalismul şi experienţa ghidului, a conducătorilor auto, reprezentanţi ai Agenţiei de Turism Triumph International, precum şi condiţiile de transport au contribuit la această călătorie plăcută.
            Ei bine, aventura şi peripeţiile s-au ţinut de noi, asemenea unui magnet pe tot traseul Baia Mare-Praga. Le-am luat ca atare, cu zâmbetul pe buze şi ne-am gândit la “Oraşul de Aur”- Praga şi mai ales cum vom îmbina munca alături de distracţie. Să ştiţi că ne-a reuşit.
            Obiectivul nostru nu era diploma, pur şi simplu am vrut să acumulăm experienţă. Uneori, când te înscrii într-o competiţie, te gândeşti să câştigi. Acesta este motorul care te motivează, te face să dai tot ce ai mai bun din tine. Însă, potrivit unor principii etice binecunoscute nu trebuie să câştigi cu orice preţ.
            Am ajuns la hotel în jurul orei 2 dimineaţa, ne-am cazat şi a urmat o noapte albă pentru echipa coordonată de mine, mai exact am pregătit materialele necesare amenajării standului pentru prima zi de concurs. Oboseala şi-a spus cuvântul, dar am reuşit să o înfruntăm. Au fost 3 zile extrem de grele în cadrul competiţiei.
            La acest târg au participat 181 de firme de exerciţiu din România, Ungaria, Austria, Albania, Anglia, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Germania, Italia, Lituania, Rusia, Slovacia, Elveţia şi Suedia. Pe parcursul desfăşurării activităţilor prevăzute în program, elevii au avut ocazia să pună în practică tehnicile de negociere studiate, să exerseze comunicarea în limbi străine, să-şi promoveze firma, să deruleze tranzacţii, dar mai ales au învăţat ce înseamnă munca în echipă. Printre o negociere, o comisie de jurizare, completarea unei facturi, cei 4 reprezentanţi ai firmei Gold&Silver au reuşit să mai schimbe o vorbă de prietenie şi cu alţi participanţi.
            Epuizaţi, în ultima zi de târg, am aşteptat cu emoţie momentul festivităţii de premiere. Pe chipurile elevilor se citea dorinţa de a-şi auzi numele firmei printre câştigători, mai ales că au primit foarte multe aprecieri şi felicitări atât pentru stand, catalog, materiale promoţionale, cât şi pentru spotul publicitar. Din păcate, într-o competiţie nu toţi se întorc acasă cu un premiu. Noi ştim, fără falsă modestie, că am fost câştigători, am câştigat experienţă prin faptul că ne-am prezentat onorabil la acest concurs.
            Suntem o echipă demnă, care ştie să se bucure de satisfacţia participării, înaintea oricărui premiu. Pentru mine, ca profesor coordonator, spun cu mândrie că au fost cei mai buni, ştiu cât efort fizic şi financiar au depus, aşa că merită toată aprecierea şi lauda.
            Plimbările pe străzile Vienei au fost regalul binemeritat de întreaga echipă.
După 5 zile minunate petrecute pe meleaguri pline de istorie şi cultură am pornit spre casă, cu sufletele îmbelşugate cu amintiri frumoase.
            Este o experienţă pe care nu o vor uita cu siguranţă, mai ales acum la finalul clasei a XII-a. Alături de ei nu voi mai putea participa la alte competiţii, dar sunt convinsă că elevii care urmează să treacă în clasa a XI-a abia aşteaptă să intre în acţiune.
            Această încercare m-a ambiţionat şi mai mult şi am certitudinea că următoarea participare cu firma de exerciţiu la târguri va fi încununată cu mai multe realizări.
                                                                                                Prof. Laura HRENIUC
           

Melania Bucşe: „Experienţa din Praga m-a ajutat să învăţ multe lucruri noi, să cunosc oameni noi. A fost ca o poartă care ni s-a deschis, iar noi ne-am urmat drumul entuziasmaţi, mai ales că ne-am gandit că este ultimul an de liceu în care ne mai putem bucura de această şansă. Au fost 3 zile de concurs emoţionante, dar totodată şi o excursie reuşită”.
Andrada Buda:O excursie foarte frumoasă care mi-a lăsat multe amintiri de neuitat chiar dacă am trecut prin unele incidente neplăcute. Farmecul peisajelor şi al locurilor vizitate m-a cucerit şi m-aş întoarce oricând. Praga este o ţară curată, cu locuri minunate, oameni prietenoşi şi primitori. Participarea la târg, din păcate pentru noi, elevii clasei a 12-a, a fost ultima provocare pe care am acceptat-o cu mult drag, din care am avut multe de învăţat, multe lucruri care o să ne folosească în viaţă. Sper ca urmaşii noştri, elevii claselor a XI-a, să fie la fel de dornici să participe la asemenea concursuri. Un sfat pentru ei: MERITĂ să aveţi mereu încredere în voi, să fiţi ambiţioşi, iar rezultatele nu vor întărzia să apară!”
Marian Mandra: „Am învăţat că în viaţă este important să muncim mult pentru ceea ce ne dorim şi să nu fim dezamăgiţi dacă nu câştigăm, deoarece dorinţa de a obţine un premiu ne va determina să încercăm din nou. A fost o excursie frumoasă din care ne-am întors acasă cu informaţii utile şi imagini valoroase.”
Marius Paşca: „Praga – un oraş superb, o experienţă fără egal! Felicitări doamnei profesoare pentru că a făcut posibilă participarea la acest târg!”


Caiet de impresii
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.