marți, ianuarie 14, 2014

15 ianuarie - “Iar timpul creşte-n urma mea”


         Ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu  a fost declarată, în 2010,  Ziua Culturii Naţionale, în care nu numai celebrăm un mare creator, dar e şi o zi de reflecţie asupra culturii române în general.
         Miza acestui 15 ianuarie este să încercăm să ne purtăm firesc, să ne dezbărăm de încremenire în clişee. Într-o lume dominată de incultura bine lustruită, cu ştaif, să ne redescoperim valorile, creaţiile lor, dar  şi recunoştinţa pentru moştenirea lăsată. 

           De Eminescu ne putem apropia într-o intimitate absolută, nu din obligaţie. 
        "Englezii nu se leapădă, e de neimaginat asta, de Shakespeare. Spaniolii de Cervantes. Italienii de Dante Aligheri. Ruşii de Dostoievski, Tolstoi ori Puşkin. Ungurii de Petofi ş.a.m.d. Aşa că eu cred că răceala, indiferenţa, nepăsarea noastră faţă de Eminescu, care este expresia sublimă a sufletului nostru, faţă de marea sa poezie (dar şi „proză politică”) e consecinţa unui dureros impas, ca să nu spun rătăciri sufleteşti colective.
              Cum ar putea fi omagiată mai potrivit ziua de naştere a lui Eminescu?
        Prin lectura marii, splendidei lui poezii, cum altfel? În intimitatea fiecăruia, a căminului personal. În săli de lectură. În teatru. În biblioteci (…)Chiar pe Internet. Pe facebook. Redescoperirea lui ar fi o sursă, atât de necesară, vitală de aer proaspăt în atmosfera publică toxică de azi în care tensiunea, nevroza politică ne-a luat pe toţi prizonieri. (…) E cazul să ne trezim măcar în această zi de 15 ianuarie. Vom fi, vă asigur, aşezaţi în altă dimensiune. Cea a valorilor trainice.
                               (Vasile Dan, preşedintele Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România)



"Cine vrea să afle adevărul să se întoarcă spre trecut."
Mihai Eminescu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.