miercuri, martie 21, 2012


21 Martie – Ziua Internaţională a Poeziei



Ce este poezia? Înger palid cu priviri curate, voluptuos joc cu icoane şi cu glasuri... Poezia poate fi şi acel curcubeu multicolor care ne luminează când şi când zilele. Dacă ne şi amintim de ea! O reîntoarcere la visare, la sensibilitate şi frumos, o evadare din realitatea cotidiană.


Ziua Mondială a Poeziei sau World Poetry Day este 21 martie şi a fost instituită de către UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) în anul 1999. Scopul pentru care s-a instituit această zi mondială a poeziei este acela de promovare a cititului, scrisului, publicării şi predării poeziei în lume.
21 martie: Ziua Mondială a Poeziei... şi peste tot în lume au loc evenimente pe această temă. În felul acesta se recunoaşte, implicit, că oamenii de litere şi cultură, poeţii şi scriitorii din întreaga lume şi-au adus o contribuţie remarcabilă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. Scopul principal al acestei acţiuni întreprinse de UNESCO a fost şi acela de a sprijini diversitatea lingvistică prin intermediul poeziei.
Cu această ocazie, Biblioteca C.E.N.T. vă invită la lectură. Poezia este cea mai bună porţie de fericire pe stomacul gol!

Ludmila KLOCZA, bibliotecar


Sonet
Tu, tainică, curată Poezie,
Biserică cu porţi neîncuiate,
Tu neamurile gândurilor toate
Cu drag le laşi la pragul tău să vie.

Tot sufletul la poarta ta când bate,
Drumeţ slăbit, puterile-şi învie,
Îşi spovedeşte patimile ţie,
Şi ele-adorm de tine alinate.

Păcate vin sub bolta-ţi milostivă,
Tu le asculţi pe toate deopotrivă
Şi le opreşti neghina şi amarul.

Dar tu rămâi de-a pururea senină,
Căci nu-i pribeag ce-n faţa ta se-nchină
C-o lacrimă să nu-ţi spele altarul.

(Octavian Goga)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.