În perioada 7-9 septembrie 2011 am participat la Conferinţa Naţională a Asociaţiei Bibliotecarilor din România (ABR), care s-a desfăşurat la Biblioteca Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Tema conferinţei a fost „Bibliotecile în societatea cunoaşterii”. Filiala ABR Maramureş a fost reprezentată de subsemnata, însoţită de colegele Daniela Pop, Colegiul “Gh.Bariţiu”, Valentina Panţiru, Şcoala “Dimitrie Cantemir”, de la biblioteci şcolare, şi d-ra Laura Varga, Biblioteca Universităţii de Nord Baia Mare.
Lucrările Conferinţei au debutat cu adresarea discursurilor de salut:
Ø prof. univ. dr. Constantin Oprean, rectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu
Ø Horaţiu Răcuciu, prefectul judeţului Sibiu
Ø Corina Stănilă, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS)
Ø prof. univ. dr. Dimităr Vesselinov, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Bibliotecii Universităţii „Saint Kliment Ohridski”din Sofia
Ø Claudia Balaban, director al Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” din Chişinău
Au urmat lucrări prezentate în plen de următorii participanţi:
Ø conf. univ. dr. Elena Tîrziman, director general al Bibliotecii Naţionale a României – „Valenţe metodologice ale Bibliotecii Naţionale a României”
Ø Dragan Nikolic, EBSCO Publishing Regional Sales Manager for Southeast Europe – „Discover your library research content via a single search box with EBSCO”
Ø dr. Liviu Dediu , director adjunct IME România – Sistemele de tip „Next Generation OPAC” (OPAC 2.0)
Momentul festiv al zilei a fost marcat de acordarea distincţiilor ABR.
Lucrările au continuat cu lansarea ultimei apariţii editoriale sub egida ABR, şi anume volumul intitulat „Romanian libraries”, prezentată de coordonatorul ei, prof. Mircea Regneală
După prânz, s-au desfăşurat întrunirile diviziunilor ABR, sesiuni de lucrări ale unora dintre secţiunile profesionale şi vizite la bibliotecile cuprinse în programul Conferinţei.
Conform sferei de interes, noi am participat la Diviziunea Biblioteci şcolare, unde a fost invitată şi d-na Corina Stănila din partea MECTS. În prima parte a lucrărilor au avut loc discuţii pe tema profesiei de bibliotecar, iar în partea a doua a lucrărilor Diviziunii Biblioteci şcolare au fost prezentate proiectele înscrise cu tema: Tehnici pedagogice în bibliotecă. Trebuie să subliniez faptul că proiectul Comenius “Călătoria lecturii pe drumurile vieţii” al colegei noastre Valentina Panţiru, prezentat cu profesionalism, a stârnit interesul şi admiraţia auditoriului prezent în Aula Magna, fiind foarte apreciat de colegii noştri din ţară.
În a doua zi a Conferinţei, conform programului stabilit de organizatori, am efectuat vizite la biblioteci:
· Biblioteca Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, unde doamna Mihaela Manolescu ne-a însoţit în turul bibliotecii, evidenţiind punctele forte ale instituţiei. Ceea ce ne-a impresionat a fost respectul acordat cărţii, cu multiplele sale faţete. La acest capitol au concurat respectul faţă de tradiţie – în bibliotecă se păstrează catalogul tradiţional, ca etapă din istoria bibliotecii – ,dar şi receptivitatea faţă de tot ce este mai nou în tehnica de bibliotecă – adoptarea tehnologiei RFID pentru gestiunea automată a bibliotecii, auto-împrumut, auto-restituire (chiar şi din exteriorul clădirii), acces liber la publicaţii, ordonarea publicaţiilor după subiect şi alfabetic în cadrul subiectelor, sala multimedia, cabinete individuale de studiu, posibilităţi de scanare şi fotocopiere la fiecare etaj, rafturi compactate în depozite. Peste tot domneşte o ordine desăvârşită, iar praful este inexistent.
· Biblioteca Muzeului Naţional Brukenthal
· Biblioteca Judeţeană „Astra”
· Bisericile istorice: Catedrala Evanghelică, Catedrala Ortodoxă, Biserica Catolică
· Centrul istoric al Sibiului: Zidurile cetăţii, turnurile de apărare, Podul Minciunilor şi cele trei pieţe istorice: Piaţa Mare, Piaţa Mică şi Piaţa Huet.
În după amiaza zilei a doua a Conferinţei s-au desfăşurat alegerile pentru noua conducere ABR în perioada 2011-2015. Prin votul Adunării Generale a Asociaţiei Bibliotecarilor din România, întrunită statutar în şedinţa din data de 8 septembrie 2011 în Aula Magna a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a rezultat noua componenţă a Consiliului de conducere, care se poate vedea aici http://proiectabr.wordpress.com/
Seara a avut loc masa festivă la Cantina Universităţii, prilej de întâlnire, dialog şi distracţie a participanţilor la Conferinţa ABR 2011.
Pentru ultima zi a Conferinţei, organizatorii au prevăzut o vizită documentară la Răşinari, unde am fost primiţi în faţa Bisericii Vechi cu pâine şi sare de primarul localităţii, preotul şi doi copii în portul popular specific zonei. Am vizitat: casa memorială Emil Cioran, casa memorială Octavian Goga, Muzeul Etnografic Răşinari, Biserica Veche, mausoleul mitropolitului Andrei Şaguna, Biserica din Deal, CDI din cadrul Şcolii „Emil Cioran”. Apoi am urcat la Schitul de la Păltiniş, o biserică de lemn construită în secolul trecut, la o altitudine de 1.350 m, unde se află şi mormântul filosofului român Constantin Noica.
Concluzii:
Rolul Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Bibliotecarilor din România (aşa cum îl văd eu) este acela de a facilita un schimb interactiv de idei între oamenii cu experienţă şi cei mai puţin experimentaţi, de a crea relaţii şi nu de a oferi soluţii la probleme punctuale.
Ne-am simţit foarte bine la Sibiu. Felicitari personalului din Biblioteca Universităţii „Lucian Blaga” pentru organizare, pentru felul în care au înţeles să ne găzduiască şi să ne facă să ne simţim importanţi, utili şi mândri de profesia noastră.
Ludmila KLOCZA ► bibliotecar C.E.N.T.
Vicepreşedinte Filiala ABR Maramureş
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.