Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia
Mare a găzduit a IX-a ediţie a Simpozionului și
Concursului Naţional “SOS – PRODUCŢIA DE ALIMENTE!”. Acest eveniment
este organizat în fiecare an de către Colegiul Economic “Nicolae Titulescu” din
Baia Mare în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş,
Universitatea Tehnică din Cluj Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare,
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş, precum
și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Maramureș.
Am
fost onorați să avem alături de noi reprezentanți ai instituțiilor partenere:
- Conf. univ. dr.
Zoița Berinde – director al departamentului de chimie – biologie din cadrul
Universității Tehnice Cluj Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare
- Conf. univ. dr. ing.
Liviu Giurgiulescu – cadru didactic al Universității Tehnice Cluj Napoca –
Centrul Universitar Nord din Baia Mare la specializările Ingineria produselor
alimentare și Controlul și expertiza produselor alimentare
- Lector univ. dr.
Flavia Pop – cadru didactic al Universității Tehnice Cluj Napoca – Centrul
Universitar Nord din Baia Mare la specializările Ingineria produselor
alimentare și Controlul și expertiza produselor alimentare
- Conf. univ. dr. ing.
Ioan Radu Șugar – cadru didactic al Universității Tehnice Cluj Napoca – Centrul
Universitar Nord din Baia Mare
- Prof. Amelia Bănică – inspector școlar
pentru activități extracurriculare la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș
- Dacian Manoliu
– comisar șef adjunct la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor
Maramureș
Domeniul în care se încadrează
proiectul este “Educaţia pentru
sănătate şi un stil de viaţă sănătos”.
Activităţile din cadrul proiectului au demarat în
luna ianuarie a acestui an prin informarea elevilor din fiecare școală
parteneră cu privire la pericolul pe care îl reprezintă pentru sănătatea
noastră, alimentele nesănătoase. Cele 16 numere ale Revistei Alimedia ce conține lucrări
publicate la edițiile anterioare, au putut fi consultate on-line de profesori
și elevi, pentru a se documenta și conștientiza legătura foarte strânsă dintre
alimentație și sănătate. Apoi, cei dornici să ni se alăture în demersul nostru,
au urmărit promovarea alimentației sănătoase prin lucrări realizate la una din
cele 3 secțiuni ale proiectului. Înscrierea on-line a participanților s-a
încheiat în 5 aprilie, apoi, echipa de evaluatori a avut o misiune dificilă de
a selecta cele mai bune lucrări ce vor fi premiate. Premiați sunt mulți dar
câștigători putem fi toți, dacă în urma acestei activități vom fi mai
responsabili în ce privește alimentația noastră.
Obiectivele proiectului “SOS – PRODUCŢIA DE
ALIMENTE!” au rămas aceleași de la prima ediție, dar, cu fiecare an ce trece,
devin tot mai actuale, pentru că descoperim cu îngrijorare faptul că
alimentația nesănătoasă stă la baza majorității problemelor de sănătate cu care
ne confruntăm. Abordarea realistă a unor
probleme de sănătate pe care le ridică alimentele nesănătoase, realizarea unor
schimburi de experienţă pe această temă între partenerii implicaţi în proiect,
precum și, publicarea celor mai bune lucrări sau exemple de bună practică în
Revista Alimedia, au fost și în acest an ținte pe care ne-am străduit
să le atingem. La fel ca și la edițiile anterioare, elevii din ciclul primar,
gimnazial, liceal sau școală profesională, au strâns împreună cu profesorii
coordonatori, informaţii privitoare la siguranţa alimentară pe care le-au
promovat prin lucrările realizate în cadrul proiectului.
La ediția a IX-a a acestui proiect s-au înscris,
elevi și profesori coordonatori sau autori de lucrări din 34 județe: Alba,
Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa
Năsăud, Botoşani, Brăila, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj,
Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Ilfov,
Maramureş, Mehedinți, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava,
Teleorman, Timiş, Vâlcea şi Vrancea.
Distribuția pe secțiuni a elevilor
participanți a fost următoarea:
· Info-culinar, concurs de afişe realizate
cu ajutorul calculatorului, 133 elevi
· Mâncând sănătos, ne protejăm viaţa!, concurs
de proiecte realizate cu aplicaţia PowerPoint, 213 elevi
· Alimentele – prieten sau duşman, concurs de
desene realizate prin tehnică clasică, 482 elevi.
Impresionant este și numărul de profesori
înscriși la ediția din acest an, și anume, 305 profesori coordonatori de elevi
sau autori de lucrări pentru simpozion.
La
final, vreau să menționez faptul că în 15 aprilie nu se încheie activitatea în
cadrul acestui proiect. Urmează editarea următoarelor numere ale revistei
ALIMEDIA, în care vor fi publicate cele mai reușite lucrări de la ediția a
IX-a. Felicitări tuturor participanților şi mult succes în continuare!
prof. Bonaţ Ioan
Gheorghe
coordonator
proiect “SOS – PRODUCŢIA DE ALIMENTE!”
Text şi fotografii preluate de pe blogul Alimedia - Jurnal de activitǎţi şcolare şi extraşcolare ce promoveazǎ EDUCAŢIA PENTRU SǍNǍTATE şi ALIMENTAŢIA SǍNǍTOASĂ
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.