luni, aprilie 01, 2019

Simpozionul „Turism Cultural, Obiceiuri şi Tradiţii”, ediţia 2019, la final

        Vineri, 29 martie a.c., la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș s-a derulat a V-a ediție a Simpozionului "Turism cultural, obiceiuri și tradiții", organizat de Colegiul Economic "Nicolae Titulescu" , în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și muzeul care a găzduit manifestarea. înscrisă în CAERI 2019, poz. 1559, nr. 3016/2019, aprobat de M.E.N.
          La secțiunile de concurs:  ”Cea mai frumoasă şezătoare”  şi ”Cel mai autentic costum popular” au participat șase echipaje: Liceul Tehnologic "Someș" din Dej, Liceul Tehnologic "Marmația" din Sighetu Marmației, Școala Gimnazială "Vasile Berci" din Călinești, Liceul Teoretic "Emil Racoviță", Școala Gimnazială "Dimitrie Cantemir" şi Colegiul Economic "Nicolae Titulescu" din Baia Mare.
        Simpozionul „Turism Cultural, Obiceiuri şi Tradiţii” şi-a propus  să pună în valoare potenţialul creativ al elevilor, determinându-i să se implice în culegerea de informaţii, prelucrarea şi prezentarea acestora în mod cât mai original.
Juriul competiţiei
         A fost o atmosferă deosebită, de sărbătoare! O sărbătoare a tradițiilor care sunt duse mai departe de copii și tineri îndrumați cu drag de dascăli inimoși.
         În sufletul satului găsim tradiții unice, printre care și inedita șezătoare. Se organizau în serile lungi de iarnă, cu excepţia zilelor de marţi şi vineri, când nu se torcea, a duminicilor și a zilelor de sărbătoare. Acestea au reprezentat întâlniri ale femeilor din sat pentru a toarce lâna, cânepa, inul, a curăța porumbul, a croșeta, a coase. 
        Însă, atmosfera șezătorilor nu se limita doar la munca în sine. În cadrul acestora, fetele erau integrate în colectivitatea femeilor, se cânta, se rosteau balade, ghicitori sau zicale, precum și jocuri colective. Șezătorile aveau atât rolul de a implica tineretul în activități tradiționale și a le transmite mai departe, dar, totodată, de a favoriza întâlnirea acestora. 
       Gazda șezătorii era aleasă din timp, pentru a preîntâmpina anumite aspecte care ar determina participanții să se sfiască de la anumite aspecte ce țin de această tradiție. Camera trebuia să fie încăpătoare, iar musafirii erau serviți cu mâncăruri tradiționale (sarmale, plăcinte, gogoși, etc.), precum și cu vin sau țuică fiartă, fiind răsplătită de musafiri prin muncă sau anumite bunuri materiale precum lemne de foc, făină, zahăr, sau altele.
          Din acest registru special al șezătorii fac parte și urăturile specifice de șezătoare. Transmise prin viu grai, acestea reprezintă expresii culturale unice ale tradiției populare românești. În cadrul unei șezători descoperim urături specifice pentru fiecare moment al acesteia: urăturile de început de șezătoare, prin care musafirii cer permisiunea gazdei, urători de joc, urături rostite de fetele și feciorii din cadrul șezătorii, precum și strigăturile și urăturile specifice momentului final al șezătorii.
       Muzicanții, buni cunoscători ai obiceiurilor locale,  interpretau melodii de joc.
 Atmosfera creștea în veselie și bună dispoziție. Toată lumea ieșea la joc,
până își rupeau opincile.
         La şezătoare, pe lângă poveștile despre viața satului, despre oamenii și întâmplările din localitate, femeile ajungeau până în punctul de a hotărâ cine cu cine se căsătorește sau care cupluri se vor despărți.
Foaie verde, mărgărit,/ Șezătoarea am sfârșit.
La sfârșit de șezătoare /Să facem o horă mare!
                “Tradiția adevărată e singura merinde sufletească” spunea Liviu Rebreanu.
Când aud de şezătoare
Joc ţărâna sub picioare
Când aud de zi de lucru
Mi se-ngreunează trupul!
       Se spune că trebuie să dăm copiilor rădăcini și aripi. Acest proiect, aflat la a V-a ediție, a reușit cu succes acest lucru. A oferit participanților șansa de a-și cunoaște rădăcinile, obiceiurile, tradițiile, cântecele și dansurile autentice, pe care apoi să nu le uite în zborul lor prin lume.
         Felicitări tuturor participanților, elevi și dascăli deopotrivă!” 
“Foaie verde, bob năut,
Timpul iute a trecut,
Am jucat şi am cântat,
Tare ne-am mai bucurat!
Foaie verde, trei grăunte
Vă dea Domnul sănătate,
Mult noroc și spor în toate! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.